vrijdag 25 augustus 2017

Cornelia Adriana van Baaren

Dit lapje heb ik 18 augustus jl laten zien
 en zat bij de aankopen van Joke Visser.
 
 
 
Deze is van Cornelia Adriana van Baaren 1888-1954
op 5 juni 1919 gehuwd met Jan Cromwijk te Benschop
Jan overlijdt al weer in 1922 (geboren in 1886)
 
De moeder van Cornelia Adriana is Niesje Maaijen
*27 januari 1858 te Benschop
+7 juli 1922 te Wilnis
(Of dat dit iets te maken heeft met Niesje uit Wilnis van de
merklap van 18 augustus jl weet ik niet)
 
Moeder en dochter hebben gewoond
op Zeldenrust, dorp 176 te Benschop.

*****
 
 
 
*****

 
 
De geschiedenis van het landhuis "Zeldenrust" begint rond 1850 als de heel- en verloskundige Cornelis Bernardus Monnik een huis en stal laat bouwen aan de noordzijde van het dorp ten oosten van het gemeentehuis. Het perceel, voorheen een boomgaard, was tien jaar daarvoor gekocht van Jan Bos, landbouwer te Benschop.
 
Op 3 januari 1881 kocht Jan Maaijen  het huis met nog ruim acht hectaren weiland  voor een bedrag van 29.000 gulden.

Jan Maaijen is bij de koop van "Zeldenrust" vader van vijf kinderen, vier dochters en een zoon. De twee jongste dochters Lijsje en Marrigje waren verstandelijk gehandicapt. Volgens overlevering woonden zij op de vliering, maar dat werd later verboden door de huisarts. Als alternatief wordt er daarom rond 1913 een klein huisje naast het landhuis gebouwd. Na het overlijden van hun moeder Adriana Bos in 1920 gaat het huis met nog ruim zeventien hectaren, tegen inbreng van 29.000 gulden in de nalatenschap, over op haar dochter, de inmiddels 61-jarige Niesje Maaijen, in 1882 gehuwd met de landbouwer Cornelis van Baaren. Het totale onroerend goed wordt dan geschat op een waarde van 63.375 gulden. De verstandelijk gehandicapte zusjes vallen vanaf dat moment ook onder hun verantwoordelijkheid. De jongste van de twee, Marrigje, overlijdt ruim een jaar later op 1 mei 1921 op 58-jarige leeftijd. Lijsje blijft dan nog ruim negen maanden in Benschop wonen. Waarschijnlijk was de situatie niet houdbaar, want in februari 1922 verhuist ze naar het Gesticht voor Krankzinnigen in Utrecht, alwaar ze twee maanden later overlijdt. Het huisje is later door Jan van Bruchem, gehuwd met Cornelia Adriana van Baaren, omgebouwd tot pinkenschuur.

Na het overlijden van Niesje Maaijen in juli 1922 worden de twee dochters Cornelia Adriana van Baaren, weduwe van Jan Cromwijk, en Janna Geertruida van Baaren mede-eigenaar van "Zeldenrust". Zoon Jan Willemse van Baaren, gehuwd met Janna Adriana Verhoef, wordt vruchtgebruiker. Samen met zijn zussen woont hij in de jaren daarna op "Zeldenrust".

In maart 1954 overlijden Cornelia Adriana van Baaren en Jan Willemse van Baaren, slechts vijf dagen na elkaar. Omdat hun vader Cornelis van Baaren en hun zus Janna Geertruida al in 1931 en 1947 overleden zijn, neemt de 53-jarige Janna Adriana Verhoef, weduwe van Jan Willemse van Baaren, de boerderij over. Haar dochter Niesje komt, direct na haar huwelijk met Simon Voordouw op 13 januari 1955, ook op "Zeldenrust" wonen. In de tien jaar dat ze op het landhuis wonen, worden er vijf kinderen geboren, drie jongens en twee meisjes, waaronder een tweeling.

Haar zus Cornelia Adriana van Baaren, wordt na haar huwelijk in 1964 met Jan van Bruchem, eigenares van "Zeldenrust". Haar moeder Janna Adriana Verhoef blijft tot haar dood in 1991 op het landhuis wonen.

Hun zoon Jan is inmiddels sinds 2001 de huidige eigenaar van "Zeldenrust".

*****

Vanaf de Zwart-Wit foto overgenomen uit
Benschop's Pracht een boekje uitgegeven in 2013
n.a.v. de Open monumentendag.


4 opmerkingen:

  1. Wat een mooie geschiedenisles n.a.v. een merklapje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooi 'verhaal' , wat een geschiedenis, heel bijzonder. En een mooi lapje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat mooi dat je het hele verhaal achter de mensen van de merklap te weten bent gekomen. Prachtige merklap! groetjes, Conny

    BeantwoordenVerwijderen